Art4Peru Life in Peru Websiteheader


 naar ART-inez

Terug 

Email
info@art4peru.nl

Telefoon
0252 - 22 49 95

 
PROJECT 2011Schilderen in Arequipa (Peru)Na drie maanden op reis te zijn geweest naar Peru is Inez weer terug.

Vol enthousiasme deed zij haar verhaal:

“Het was fantastisch om met deze kinderen te werken. In beide projecten ( Blansal Casa Verde en Hogar Cristi) waren de kinderen enthousiast. Het is fijn om te zien hoe kinderen vanaf vijf tot en met 17 jaar kunnen genieten door met echte verf bezig te zijn i.p.v. kleurpotloden. Het leren mengen van de verf was altijd een feest. Telkens werden er vragen op mij afgevuurd van "hoe maak je ook weer bruin of groen of paars, oranje", etc. Er ontstonden soms de mooiste kleurcombinaties! En dan daarbij vooral het leren ontdekken hoe je dan de verf op papier kunt brengen met of zonder penseel, de achterkant van het penseel, je vingers, een stukje doek of spons. Ze leerden regelmatig hun werk te bekijken door het af en toe om te draaien en leerden hun water en penselen schoon te houden waardoor hun werk helder van kleur bleef.

Door hen speciale oefeningen te laten doen, konden ze hun kopieergedrag even loslaten en dat was best spannend! Vaak zag je hoe geconcentreerd ze aan het werk waren sommigen zaten bijna met hun neus in hun werk. Er ontstonden ware kunstwerkjes waar ze zelf trots op waren! Bij de laatste schilder les kreeg elk kind een echt doekje kado en kon dat beschilderd en al boven hun eigen bed hangen. Zo krijgen hun slaapkamers waar ze in stapelbedden slapen een vrolijk aanzicht en bovendien is het een leuke herinnering aan de tijd die ik hen heb mogen geven. Alle kinderen waren reuze trots op hun eigen kunstwerk en sommige kunstwerken heb ik dan ook al boven hun bed mogen bewonderen!
Bij alle schildergroepen heb ik verf, penselen, mengbakjes, waterbakjes, papier en andere schildermaterialen achtergelaten met de vurige wens dat er een vervolg op komt, hetzij door de leiding of door vrijwilligers in hun project”.

Artikel Weekendkrant 11-11-2011Art4Peru brengt kleur in het leven van kinderen door middel van schilderen !
 

Beeldend kunstenaar Inez Köhler reist regelmatig naar het kleurrijke Peru om daar met kinderen te schilderen. Dit jaar wordt ze daarbij ondersteund door Kitty Huisman, een docente beeldende vorming. De kinderen waar zij mee schilderen leven in kinderopvanghuizen of worden opgevangen in dagprojecten. Door uiteenlopende huiselijke omstandigheden zijn de ouders niet in staat om voor hen te zorgen. De stichting heeft dit jaar contact gelegd met enkele kinderopvangprojecten in Arequipa, een grote stad in het zuiden van Peru. Inez en Kitty geven daar drie maanden schilderles in projecten zoals Casa Verde en Hogar Cristi.

Project Casa Verde heeft een jongens- en een meisjeshuis. De kinderen in Casa Verde zijn verlaten door hun familie en krijgen er eten, een slaapplaats en onderwijs. Daarnaast krijgen zij allerlei huishoudelijke taken als wassen, koken en schoonmaken. In Casa Verde is de jongste vijf jaar en de oudste zeventien. Hogar Cristi is een project voor straatkinderen die overdag na hun school worden opgevangen, maar verder op straat leven. Bij uitzondering is er in dit project een meisjesgroep van twaalf meisjes die wèl intern wonen. Deze meisjes zijn mishandeld, geslagen of seksueel misbruikt. In Hogar Cristi varieert de leeftijd tussen de vijf en zestien jaar. Kortom allemaal kinderen die uit problematische gezinnen komen. Hogar Cristi heeft een vast begeleidster Inès, niet te verwarren met Inez, die dagelijks huiswerk met de kinderen maakt. Verder leren de kinderen er timmeren, breien en andere typisch Peruaanse handwerkdingetjes.

Voor Inez Köhler is het ook altijd weer een hele ontdekkingsreis als ze in zo'n nieuw project komt. In deze kinderopvangprojecten geven Inez en Kitty bijna dagelijks les aan de kinderen, in kleine groepjes. Door middel van allerlei oefeningen laten zij de kinderen ervaren wat er allemaal mogelijk is als je kleuren mengt en verschillende technieken gebruikt. Kinderen met verschillende achtergronden die heerlijk experimenteel bezig zijn met het ontdekken van kleuren en vormen, waarbij zij gebruikmaken van verschillende materialen en technieken zoals houtskool, penseel, handen en vingers! Inez hoopt op deze manier de kinderen wat meer zelfvertrouwen te geven en ze te leren om hun creativiteit verder te ontwikkelen. Het belangrijkste van deze oefeningen is dat ze steeds meer plezier gaan krijgen in alles wat ze doen. De kinderen genieten zichtbaar en de resultaten zijn dan ook verrassend. Door de gebruikte technieken leren ze als het ware een andere wereld te ontdekken, een wereld waarin 'alles' mogelijk is. Ze zijn dan ook supertrots op zichzelf als ze tijdens deze lessen ineens inzien wat ze allemaal kunnen. Een verkregen inzicht dat zij hopelijk ook kunnen toepassen bij alle andere aspecten van het leven.

Stichting Art4Peru verschaft bij deze projecten alle benodigde materialen zoals verf, papier, linnen doekjes en penselen. Materialen die bij afscheid worden achterlaten zodat de kinderen daarna voorlopig ook nog kunnen blijven schilderen. 

 
Kinderproject Blansal Casa-Verde in Arequipa

Op 18 september 2011 zijn Inez Köhler (beeldend kunstenaar en voorzitter van de stichting) en Kitty Huisman (docente beeldende vorming) afgereisd naar Peru. Na een overnachting in de hoofdstad Lima zijn zij doorgereisd naar Arequipa. Arequipa is een grote stad die ligt in het zuiden van Peru. Op dit moment is het daar zonnig weer.
De eerste week daarna zijn Inez en Kitty een week naar school geweest om hun Spaans weer een beetje op niveau te krijgen. Ook kon in die week al contact gemaakt worden met de diverse projecten.

Het project 'Blansal Casa-Verde ligt iets buiten Arequipa in de wijk Cayma, vanuit het centrum ongeveer een half uur met de taxi. De eerste kennismaking was bijzonder hartelijk en Inez en Kitty werden verwelkomd door 'el director' Crisol Guispe. Crisol is een reuze vriendelijke man die ons voorstelde aan al de kinderen in het jongens- en het meisjeshuis welke vlakbij elkaar liggen. Ze werden hartelijk begroet door de kinderen die zichzelf voorstelden met hun naam en leeftijd. Inmiddels zijn Inez en Kitty al een aantal keren wezen schilderen met de meisjes en de jongens. Zij doen dat in kleine groepjes hetgeen heel goed werkt. Er is op deze manier veel tijd voor persoonlijke aandacht en de kinderen blijven daardoor langer geconcentreerd. Het is goed om te zien dat zowel de jongens als de meisjes met heel veel plezier aan het schilderen zijn!


Hier onder een eerste indruk van de workshops in het project Casa-Verde:

   
 
 
●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●

U kunt een  e-mailbericht  met vragen of opmerkingen over deze website sturen aan :  webmaster@art-inez.nl
Het is niet toegestaan om teksten of afbeeldingen van deze website te downloaden, af te drukken  en/of  na te maken
zonder de uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de kunstenaar zelf (Copyright © 2005 by Inez Köhler). 
Deze website is regelmatig onder constructie en is laatst bijgewerkt op 20 december 2010
.